Hoe ontstaan vochtproblemen in huis

Hoe ontstaan vochtproblemen in huis? Een belangrijke vraag als u op zoek bent naar een goede oplossing. Want te vaak worden er voor (goedkope) oplossingen gekozen die alleen de symptomen bestrijden, maar niet de oorzaak van het probleem wegnemen.

Om nu echt van uw vochtprobleem af te komen is het belangrijk om te begrijpen hoe vochtproblemen ontstaan. 

Hoe ontstaan vochtproblemen in huis?

Vochtproblemen ontstaan op het punt in de muur waar warm en koud elkaar tegenkomen. Dit noemen we het dauwpunt.

hoe ontstaan vochtproblemen in huisAls u alleen maar de binnenkant van uw woning isoleert, ligt het dauwpunt meer naar binnen. Waar de isolatie is aangebracht is het namelijk het warmst, en het vocht dat via de buitenkant en onderkant van de muur naar binnen trekt, is koud. Het vochtprobleem ontstaat dus dicht bij waar u leeft, aan de binnenkant van de muur. Dit zorgt voor onconfortabele en ongezonde vochtproblemen in uw huis.

Vochtprobleem oplossen? Verplaats het dauwpunt

Als u de buitengevel isoleert, dan brengt u het warmste punt helemaal naar de buitenkant van uw muur, en het dauwpunt dus ook. Mochten er nog vochtproblemen ontstaan, dan is dat ver weg van uw binnenmuur.


Het resultaat is een comfortabel en gezond binnenklimaat. En niet onbelangrijk, geen ijskoude muren meer. Het isoleren van de buitengevel is dus veel belangrijker dan binnen isoleren.

Optrekkend vocht bestrijden

Maar daar houdt het niet op. Als u een oudere woning heeft, is de fundering poreus. Zou u alleen de buitengevel isoleren, dan kan het vocht alsnog via de onderkant uw muur intrekken. We noemen dat optrekkend vocht.

Dé oplossing om optrekkend vocht te voorkomen is door de muren te injecteren met een speciale waterdichte vloeistof. Wij gaan nog verder dan dat. We graven de fundering net wat verder uit dan nodig.

Waterdichte fundering

Naast dat we de bouwmuren injecteren tegen optrekkend vocht, zorgen we ook voor een extra isolerende en waterdichte laag waarmee we de fundering waterdicht maken. Ook leggen we een drainagesysteem aan, zodat het water snel afgevoerd wordt als het regent.

Als laatste stap brengen we een geïsoleerde kantplank aan. Dit is een mooi afgewerkte plaat met een isolerend effect.

De buitenkant van uw woning wordt afgewerkt met een mooie sierpleister. Binnen kunt u alle isolatie en gipsplaten verwijderen en direct op de muur stukadoren. Zo creëert u binnen ook nog eens meer ruimte.

Heeft u hulp nodig bij het bestrijden van vochtproblemen in uw eigen huis? Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak. We komen graag bij u langs om u de mogelijkheden te laten zien.