Hoe ontstaan vochtproblemen in huis?

Hoe ontstaan vochtproblemen in huis? Een belangrijke vraag als u op zoek bent naar een goede oplossing. Want te vaak worden er voor (goedkope) oplossingen gekozen die alleen de symptomen bestrijden, maar niet de oorzaak van het probleem wegnemen.

Om nu echt van uw vochtprobleem af te komen is het belangrijk om te begrijpen hoe vochtproblemen ontstaan.

Het dauwpunt

Vochtproblemen ontstaan op het punt in de muur waar warm en koud elkaar tegenkomen. Dit noemen we het dauwpunt. Als u alleen maar de binnenkant van uw woning isoleert, ligt het dauwpunt meer naar binnen. Waar de isolatie is aangebracht is het namelijk het warmst, en het vocht dat via de buitenkant en onderkant van de muur naar binnen trekt, is koud. Het vochtprobleem ontstaat dus dicht bij waar u leeft, aan de binnenkant van de muur. Dit zorgt voor onconfortabele en ongezonde vochtproblemen in uw huis.

Optrekkend vocht

Maar daar houdt het niet op. Als u een oudere woning heeft, is de fundering poreus. Zou u alleen de buitengevel isoleren, dan kan het vocht alsnog via de onderkant uw muur intrekken. We noemen dat optrekkend vocht. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over optrekkend vocht en het ontstaan van vochtproblemen in uw huis? Lees dan de artikelen 'Optrekkend vocht bestrijden', 'Vochtproblemen in oude huizen' en 'Hoe ontstaan vochtproblemen in huis'.

U kunt natuurlijk ook gewoon contact met ons opnemen. We helpen u graag verder!