Repla Afwerksysteem

De afwerking van vochtige of besmette muren zorgt vaak voor problemen. Het afwerken van muren die behandeld zijn of moeten worden is een hele uitdaging. Met het nieuwe Repla systeem biedt Romme Afbouw een technisch inventief en snel plaatsbaar alternatief, waarmee vochtige muren snel behandeld en afgewerkt kunnen worden.

Oorzaken en gevolgen
Vochtige en besmette muren kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals opstijgend grondvocht, doorsijpelend of doorslaand water, roetvlekken of sulfaten uit rookgassen.

Het gevolg is dat metselwerk stuk raakt, voegen brokkelen uit, andere bouwmaterialen zijn moeilijk aan te brengen en de afwerking van wanden zoals pleister komt los of vertoont vlekken. Schimmels en zwammen vinden er een prima voedingsbodem om te groeien, met alle eventuele nadelige gevolgen voor de gezondheid van dien. Ook de warmte-isolatie van massieve buitenmuren valt terug, met hoge stookkosten tot gevolg.

Traditionele behandeling
Bij het chemisch behandelen van de vochtplekken, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een waterkerende laag, is de droogtijd gemiddeld 1 maand per 2 centimeter muurdikte. Toch willen mensen sneller afwerken.

Een andere oplossing, het volledig verwijderen van de beschadigde plekken en de muurlagen daaronder en behandelen van de vochtplekken waarna de muurlagen opnieuw worden aangebracht, is tijdrovend en daardoor duur.

Als een vochtprobleem  niet wordt opgelost en toch pleister wordt aangebracht ontstaan diverse problemen. Door hun aard en eigenschappen zijn pleisters vaak niet geschikt voor het opvangen van zettingen, zwelling of krimp.
De oplossing voor vochtproblemen
De pleister staat in rechtstreeks contact met de koude, natte muur en vormen dus een koudebrug met risico op condensproblemen. Er vormen zich problemen met de aanhechting van nieuwe afwerklagen.

Repla Afwerksysteem tegen vocht
De oplossing die wij gebruiken is het Repla afwerksysteem. Dit systeem bestaat uit een soepele en dunne PE noppenbaan met pleisterhechtingsnet dat met de noppenzijde tegen de muur wordt geplaatst. Het net wordt rechtstreeks in de constructie gefixeerd met 4 cm lange kunststof hamerpluggen. Naden, doorgangen enzovoorts worden afgedicht met butytape. De 1 mm dikke tape is langs één zijde voorzien van een non woven fleece als pleisterdrager.

Repla kan rechtstreeks op besmette of vochtige oppervlakken worden aangebracht zonder noemenswaardige voorbereiding. Het systeem werpt niet alleen een fysische barriere op tegen vocht, zouten en andere besmettingen, maar vormt ook een sterke, flexibele en rotbestendige basis voor de afwerking met gips- of cementpleister of plaatmateriaal. Handpleisters hechten zeer goed op Repla. Per vierkante meter worden 2500 noppen gevuld waardoor een gewapende pleisterlaag ontstaat.

Repla voorkomt vochtopname door het metselwerk en vermindert het risico op condensatie. Insijpelend water, bijvoorbeeld in kelders, kan worden afgevoerd via een goot of onder de vloer worden opgevangen en afgevoerd.

Isolerend effect
In combinatie met geisoleerde gipskartonplaten biedt Repla niet alleen de mogelijkheid om besmette en/of vochtige massieve baksteenmuren droog en duurzaam af te werken, maar slaagt er ook in om het isolerend vermogen van de muren te verhogen.